Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Πώς καθαρίζουμε τα αυτιά των σκύλων;

Τα αυτιά του σκύλου θέλουν τακτική παρακολούθηση γιατί μπορεί να δημιουργηθούν λοιμώξεις, που να προκαλέσουν προβλήματα στον σκύλο. Για να καθαρίσουμε τα αυτιά του σκύλου μας καλό είναι να εξοπλιστούμε πρώτα με όλα τα απαραίτητα πριν τον πλησιάσουμε. Χρειαζόμαστε 2-3 λιχουδιές, ειδικό καθαριστικό αυτιών για σκύλους (προτιμούμε αυτό που μας προτείνει ο/η κτηνίατρος), 4 μπάλες από βαμβάκι (ή ακόμα και αυτά τα στρογγυλά τα στεγνά που χρησιμοποιούνται για ντεμακιγιάζ) και να έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας νωρίτερα για να μην προκαλέσουμε εμείς τη μόλυνση. Μπορούμε ακόμα να φορέσουμε και γάντια μιας χρήσης αλλά αυτό ίσως τρόμαζε το σκύλο μας.

Προσπαθούμε να βρούμε μια στιγμή που ο σκύλος μας είναι ήρεμος. Αποφεύγουμε τις ώρες φαγητού, βόλτας, παιχνιδιού ή τις στιγμές που γαβγίζει ή είναι ανήσυχος. Αρχίζουμε να τον χαϊδεύουμε με το ένα χέρι και να κοιτάμε ένα-ένα τα αυτιά με το άλλο χέρι. Έτσι, συνηθίζει το πείραγμα των αυτιών χαϊδεύοντας τον ταυτόχρονα. Σιγά σιγά, χρησιμοποιούμε και τα δύο μας χέρια και κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ στη βάση του αυτιού. Αν δούμε ότι ταράζεται, δεν πρέπει να τον πιέσουμε (για να μην αγχωθεί), αλλά ίσως θα ήταν καλύτερα για τους πιο "ανήσυχους" σκύλους να βοηθάει και ένα δεύτερο άτομο που θα τον χαϊδεύει αποσπώντας του έτσι λίγο την προσοχή και θα του μιλάει ήρεμα χωρίς ενθουσιασμούς. Πρέπει, γενικά, να συνηθίσει σε αυτό (ακόμα καλύτερα από μικρή ηλικία) και να το θεωρεί ευχάριστο. Έτσι, η δική μας δουλειά θα γίνεται ευκολότερη.

Όταν τον δούμε 100% ήρεμο, ενώ του πειράζουμε τα αυτιά, αρχίζουμε χωρίς απότομες κινήσεις τη διαδικασία. Αν τελικά έχουμε βοηθό (για να χαϊδεύει) καλό θα ήταν να μην σταματήσει μέχρι να τελειώσει όλος ο καθαρισμός. Ξεκινάμε, λοιπόν... Βάζουμε λίγο καθαριστικό αυτιών στη μπάλα από βαμβάκι και καθαρίζουμε το εξωτερικό του αυτιού (δηλαδή αυτό που βλέπουμε σηκώνοντας το αυτί του) με απαλή κίνηση. Αμέσως μετά ρίχνουμε λίγο καθαριστικό στο εσωτερικό του αυτιού και κάνουμε μασάζ στη βάση του αυτιού για 20-30 δευτερόλεπτα. Μετά αφήνουμε τον σκύλο να τιναχτεί και με μια νέα μπάλα από βαμβάκι, στεγνή αυτή τη φορά, καθαρίζουμε χωρίς να βάζουμε δύναμη όμως, το αυτί του σκύλου μας (ό,τι βλέπουμε πάλι - όχι εσωτερικά). Του δίνουμε μια λιχουδιά και συνεχίζουμε με το άλλο αυτί, όπου φυσικά ακολουθούμε τα ίδια βήματα. Μετά του δίνουμε τις υπόλοιπες λιχουδιές και του λέμε "μπράβο" με ενθουσιασμό, ώστε να καταλάβει ότι έκανε σωστά που καθόταν ήσυχος και ότι κάθε φορά που θα μας αφήνει να του καθαρίζουμε τα αυτιά θα επιβραβεύεται.

Το πρώτο βήμα (με τον καθαρισμό μόνο του εξωτερικού) καλό είναι να γίνεται για να συνηθίζει και ο σκύλος. Σίγουρα δεν είναι πάντα απαραίτητο. Κυρίως γίνεται για να μην "πετάξουμε" απότομα το υγρό μέσα στο αυτί του χωρίς να καταλάβει τι συμβαίνει και αγχωθεί. Ούτως ή άλλως καθαρίζουμε και στο τελευταίο βήμα, μετά το υγρό, ό,τι βλέπουμε από το αυτί. Αν δεν κάνουμε, όμως, το πρώτο βήμα θα χρειαστούμε λίγο περισσότερα λεπτά για το τελευταίο βήμα για να φύγει όλο το κερί ή οι βρωμιές που βρίσκονται στο εξωτερικό του αυτιού.

Καλό είναι να ρίχνουμε μια ματιά στα αυτιά του σκύλου μας 2-3 φορές τη βδομάδα για να βλέπουμε μήπως έχει υπερβολικό κερί στα αυτιά (τότε καλό θα ήταν να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο) ή μήπως έχουν πολύ άσχημη μυρωδιά. Το κερί φυσικά είναι φυσιολογικό στο αυτί του σκύλου μας απλά ως ένα βαθμό. Σίγουρα τα σκυλιά έχουν πολύ περισσότερο από εμάς τους ανθρώπους γιατί είναι πολύ ευκολότερο να μπουν ακόμα και βρωμιές στα αυτιά του με τις βόλτες. Κάθε βδομάδα θα ήταν ιδανικό να καθαρίζουμε τα αυτιά του με το καθαριστικό, αλλά σίγουρα και 2 φορές το μήνα είναι αρκετές. Ανάλογα φυσικά και πόσο βρώμικα είναι κάθε φορά τα αυτιά του σκύλου μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΜΠΑΤΟΝΕΤΕΣ.

Για μεγαλύτερη βοήθεια δείτε το παρακάτω βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου