Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Πώς επιλέγει ο σκύλος το χώρο του ύπνου του και γιατί κάνει κύκλους πριν ξαπλώσει;

Ο σκύλος, όπως είναι γνωστό, προήλθε από τον λύκο. Όμως, κατάφερε να εξελιχθεί γιατί έζησε με τον άνθρωπο. Όσο εξελισσόταν ο άνθρωπος, εξελισσόταν και ο σκύλος. Έχει τρομερή ικανότητα να προσαρμόζεται με το ανθρώπινο περιβάλλον και τις συνθήκες. Ωστόσο, έμεινε στον σκύλο μια "συνήθεια" από την καταγωγή του. Επειδή, λοιπόν, τότε, κοιμόντουσαν έξω, έκαναν κύκλους γύρω από το σημείο που επέλεγαν για να κοιμηθούν, ώστε να πατικώσουν το γρασίδι ή το χώμα ή το χιόνι και να κάνουν ένα είδος φωλιάς, που μέσα σε αυτό θα αισθάνονταν ζεστασιά και ασφάλεια. Γι' αυτό και τώρα όταν θέλουν να κοιμηθούν και βρίσκουν το κατάλληλο για αυτούς σημείο συνήθως κάνουν κύκλους γύρω από αυτό και μετά ξαπλώνουν.

Επίσης, στο σπίτι, πολλές φορές τρυπώνουν κάπου και κοιμούνται για να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και ζεστασιά. Την ίδια εξήγηση δίνουμε και για τα σκυλιά που κοιμούνται στο κρεβατάκι τους. Πιστεύουν πως εκεί είναι ο χώρος τους, πως δεν τους ενοχλήσει/πειράξει κανείς και έτσι, νιώθουν πιο άνετα.

Ακόμα, όταν κάνει ζέστη και βρίσκονται κάπου έξω ή στο πάρκο ή στην παραλία ή οπουδήποτε αλλού και θέλουν να ξαπλώσουν, σκάβουν και κοιμούνται στη λακκούβα που φτιάχνουν. Αυτό το κάνουν γιατί το έδαφος μέσα έχει υγρασία και τους προσφέρει μια λίγο πιο δροσερή επιφάνεια για να ξαπλώσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου