Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Πώς πρέπει να κάνουμε μπάνιο τον σκύλο μας;

Αρχικά, έχουμε ανάψει φυσικά το θερμοσίφωνο και είμαστε σίγουροι ότι έχει αρκετό ζεστό νερό. Βάζουμε μέσα στη μπανιέρα (ή τη ντουζιέρα) ένα αντιολισθητικό πατάκι για να μην γλιστρήσει ο σκύλος μας και φοβηθεί ή χτυπήσει. Βάζουμε και 2-3 πατάκια στο πάτωμα, ώστε όταν βγει ο σκύλος μας να μην γλιστρήσει και για να μη γίνει "λίμνη" το μπάνιο. Προτιμούμε παλιές πετσέτες ή κάτι τέτοιο, γιατί πιθανότατα θα γεμίσουν νερό και τρίχες και θα μπουν αμέσως πάλι στο πλυντήριο. Έχουμε αγοράσει και (τουλάχιστον) μια μεγάλη πετσέτα για τον σκύλο μας (δεν χρειάζεται κάποια ειδική, αρκεί να είναι αρκετά απορροφητική) ή του χαρίζουμε μια παλιότερη δικιά μας, την οποία και τοποθετούμε δίπλα στη μπανιέρα, για να τον σκουπίσουμε όταν τελειώσουμε. Και τώρα ήρθε η ώρα για να φτιάξουμε το σαμπουάν. Φυσικά έχουμε αγοράσει ένα ειδικό σαμπουάν για σκύλους, και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε δικό μας. Θα ήταν καλύτερο να προτιμήσουμε κάποιο επώνυμο, για να μυρίζει όμορφα ο σκύλος μας. Τα μη επώνυμα συνήθως κάνουν τον σκύλο μας να μυρίζει χειρότερα από ό,τι μύριζε πριν το μπάνιο ή δεν μυρίζουν απλά καθόλου. Βασικό είναι να μην το χρησιμοποιήσουμε έτσι όπως είναι, αλλά να πάρουμε ένα άλλο μπουκαλάκι και να το αραιώσουμε. Συνήθως γράφει την αναλογία από πίσω. Αν δεν την γράφει βάζουμε το 1/4 σαμπουάν και τα 3/4 νερό. Αν βάλουμε γενικά παραπάνω νερό δεν πειράζει, αν βάλουμε παραπάνω σαμπουάν όμως ίσως προκαλέσει στο σκύλο μας κάποια δερματοπάθεια. Βέβαια το μπουκαλάκι που χρησιμοποιούμε πρέπει να έχει σχέση με το σκυλάκι μας και το μέγεθός του. Για ένα σκυλάκι μικρού μεγέθους μπορεί να μην χρειαστεί να γεμίσουμε το μπουκαλάκι μας, ενώ για ένα πολύ μεγαλόσωμο σκύλο πιθανότατα να χρειαστεί να το γεμίσουμε δύο φορές ώστε να φτάσει για να καθαρίσουμε όλο του το σώμα.

Και τώρα τέλος η προετοιμασία. Βγάζουμε οτιδήποτε φοράει ο σκύλος μας (ακόμα και το αντιπαρασιτικό κολάρο) και τον οδηγούμε σιγά σιγά στη μπανιέρα μας. Χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο του ντουζ αλλά δεν βάζουμε το νερό να τρέχει με μεγάλη πίεση για να μη φοβηθεί. Και φυσικά πότε δεν δοκιμάζουμε το νερό στο σκύλο μας, αλλά στο χέρι μας. Γενικά, πρέπει να είναι χλιαρό το νερό. Όταν φτιάξουμε σωστά το νερό βρέχουμε αρχικά τη ράχη του σκύλου μας και σιγά σιγά και όλο του το σώμα, εκτός από το κεφάλι και τα αυτιά. Καλό θα ήταν να του μιλάμε ταυτόχρονα ή να του λέμε "μπράβο" που κάθεται ήσυχος. Αφού βρέξουμε όλο του το σώμα (και την ουρά), σταματάμε το νερό και αρχίζουμε να βάζουμε στα χέρια μας λίγο-λίγο το σαμπουάν. Απλώνουμε το σαμπουάν με ελαφρύ μασάζ παντού (ξανά εκτός από το κεφάλι και τα αυτιά) και σηκώνουμε ένα-ένα τα μπροστινά και πίσω πόδια του για να καθαριστούν και από κάτω. Όταν τελειώσουμε, ξεπλένουμε καλά το σκύλο μας. Αυτό θέλει προσοχή και υπομονή γιατί θα πρέπει να φύγει όλο το σαπούνι από πάνω του. Ειδικότερα για τα σκυλιά που έχουν διπλό (ή και παραπάνω) τρίχωμα θέλει ακόμη περισσότερη υπομονή. Αν θέλουμε να καθαρίσουμε το κεφαλάκι του βρέχουμε τα χέρια μας και με αυτά απαλά τον καθαρίζουμε (χωρίς σαπούνι). Αφού τον ξεπλύνουμε, βάζουμε από πάνω του μια πετσέτα για να τραβήξει την υγρασία και αρχίζουμε σιγά σιγά να τον τρίβουμε καλά, ειδικότερα στα πιο μαλλιαρά του σημεία (για παράδειγμα, στην ουρά). Μετά, τον αφήνουμε να τιναχτεί κλείνοντας την κουρτίνα (ή την καμπίνα) γιατί αλλιώς θα κάνουμε και εμείς μαζί μπάνιο. Αφού τιναχτεί, τον αφήνουμε να βγει έξω στα χαλάκια του όπου συνήθως θα κάνει "τρέλες" από τη χαρά του. Όμως εμείς έχουμε βάλει τα πατάκια μας, οπότε δεν ανησυχούμε αν θα γλιστρήσει. Συνεχίζουμε με την πετσέτα να τον σκουπίζουμε και αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε και δεύτερη και τρίτη (ανάλογα το μέγεθος του σκύλου και το τρίχωμά του). Μερικά σκυλιά όταν κάνει κρύο χρειάζεται να τα στεγνώσουμε και με πιστολάκι. Αυτά είναι συνήθως κάποια σκυλάκια που είναι κάτω από 10 κιλά και κρυώνουν το χειμώνα. Όμως, όταν χρησιμοποιούμε πιστολάκι, προσέχουμε να μην κάψουμε το σκυλάκι μας. Χρησιμοποιούμε την πιο χαμηλή σκάλα και βρισκόμαστε σε απόσταση. Καλό θα ήταν το χειμώνα να μην βγει στη βεράντα ή για βόλτα αν είναι ακόμα αρκετά βρεγμένο. 

Αμέσως μετά, καλό θα ήταν να του δώσουμε μια λιχουδιά για να τον επιβραβεύσουμε και να πάρει την διαδικασία του μπάνιου με καλό μάτι. 

Προσοχή! Ο σκύλος μας έχει διαφορετικό Ph δέρματος από εμάς, οπότε το συχνό μπάνιο δεν κάνει καθόλου καλό. Σίγουρα, δεν πρέπει να κάνουμε τον σκύλο μας μπάνιο πάνω από μια φορά το μήνα. Οπότε, μετά τη βόλτα σκουπίζουμε με μαντηλάκια τα ποδαράκια του και οτιδήποτε άλλο έχει λερωθεί (π.χ. για να κάνει την ανάγκη του) και αν είναι αρκετά βρώμικος μετά από τη βόλτα του (με χώματα και λάσπες) καλό θα ήταν να προτιμούμε μια βρεγμένη πετσέτα για τον καθαρισμό του αν έχει κάνει ήδη μπάνιο μέσα στο μήνα. 

1 σχόλιο :

  1. Ενδιαφέρον πληροφορίες για το πως μπορούμε να κάνουμε μπάνιο το σκύλο μας.
    Ο καθένας μας βέβαια κάνει έστω και ένα πράγμα από αυτά που αναφέρετε.
    Επίσης οι λιχουδιές για το σκύλο είναι πράγματι μια σημαντική επιβράβευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή