Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΜΥΘΟΣ: Ο σκύλος μας βλέπει ασπρόμαυρα


Όλοι πιστεύαμε επί δεκαετίες λόγω παλαιότερων ερευνών ότι τα σκυλιά δεν διακρίνουν χρώματα και ότι τα βλέπουν όλα ασπρόμαυρα. Ο τρόπος που τα ξεχώριζαν όλα ήταν από το επίπεδο φωτεινότητας. Λάθος πιστεύαμε! Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον έκαναν πειράματα και ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι βλέπουν τα χρώματα όπως οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσχρωματοψία. Προσοχή! Όχι αχρωματοψία! Διακρίνουν δηλαδή κυρίως το μπλε και το κίτρινο και λίγο λιγότερο κάποιες αποχρώσεις του. Μάλιστα, λίγο αργότερα επιστήμονες από το Εργαστήριο Αισθητηριακής Επεξεργασίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών απέδειξαν ότι οι σκύλοι όχι μόνο βλέπουν χρώματα αλλά και ότι χρησιμοποιούν αυτό το οπτικό φάσμα για να διαχωρίζουν τα αντικείμενα.Παρακάτω φαίνεται ακριβώς η σύγκριση. Όπως θα παρατηρήσετε δεν βλέπουν καθόλου το πράσινο και το κόκκινο το βλέπουν ως απαλό κίτρινο. Άραγε γιατί τα παιχνίδια κυκλοφορούν συνήθως σε χρώμα κόκκινο και πράσινο εφόσον ο σκύλος δεν τα διακρίνει; "Μάλλον γιατί είναι περισσότερο "πιασάρικα" στο δικό μας μάτι, το ανθρώπινο! Φανταστείτε, λοιπόν, να πετάξετε ένα πράσινο ή κόκκινο μπαλάκι στο γρασίδι και να πρέπει ο σκύλος να το ξεχωρίσει. Δείτε την παρακάτω εικόνα και θα καταλάβετε και μόνοι σας πως καλύτερα είναι να προτιμάτε τα μπλε παιχνίδια, τα γαλάζια και τα μοβ.


Αυτό συμβαίνει γιατί το ανθρώπινο μάτι έχει τρεις διαφορετικούς φωτοϋποδοχείς, ενώ το μάτι των σκύλων έχει μόνο δύο. Επίσης, τα σκυλιά έχουν περισσότερες ράβδους (είδος κυττάρων στο μάτι) από τους ανθρώπους άρα μπορούν να δουν πολύ καλύτερα από τον άνθρωπο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και στο σκοτάδι. Ακόμη, αναγνωρίζουν την κίνηση πολύ καλύτερα από εμάς. Μάλιστα, αυτό που βλέπουμε εμείς στην τηλεόραση σαν συνεχή κίνηση της εικόνας, εκείνα το αντιλαμβάνονται σαν καρέ-καρέ. Επιπλέον, το ανθρώπινο μάτι εστιάζει ένα αντικείμενο στα 2 μέτρα, ενώ το ίδιο αντικείμενο ο σκύλος το εστιάσει στους 60 πόντους.

Αυτό που πολλές φορές ξεχνάμε είναι ότι ο σκύλος δεν βρίσκεται ποτέ στο ίδιο ύψος με μας.Τα δικά μας μάτια βρίσκονται τουλάχιστον 1,5 μέτρο από το έδαφος (αναλόγως το ύψος μας). Ενώ αυτά είναι πολύ πιο κοντά από εμάς. Σκεφτείτε ειδικότερα ένα μικρό σκυλάκι πόσο "γίγαντες" μας βλέπει όλους μας ειδικά αν βρίσκεται σε μέρος με πάρα πολύ κόσμο, για παράδειγμα στη λαϊκή αγορά ή σε ένα παζάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου