Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Πότε δύο σκυλιά παίζουν και πότε τσακώνονται;

Μερικοί ιδιοκτήτες σκύλων όταν βλέπουν τον σκύλο τους να παίζει με έναν άλλον αγχώνονται και προσπαθούν να τους «χωρίσουν». Το θέμα είναι: Πότε τα σκυλιά μας παίζουν και πότε μαλώνουν; Ουσιαστικά στα σκυλιά οι κινήσεις στο παιχνίδι και στον καβγά είναι σχεδόν οι ίδιες με τη διαφορά ότι τις κάνουν χωρίς να προκαλούν πόνο. Ανεβαίνουν το ένα πάνω στο άλλο, σηκώνονται όρθια και τα δύο, κυλιούνται, κυνηγιούνται, δαγκώνονται, γρυλίζουν, γαβγίζουν, δείχνουν τα δόντια τους… 

Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού όλων των σκύλων είναι να βάζουν το στήθος τους κάτω, το πίσω μέρος του κορμιού τους να είναι ελαφρώς σηκωμένο και να κουνούν την ουρά. Ακόμη, πολλές φορές, δίνει το ένα στο άλλο το πλεονέκτημα να βρίσκεται από πάνω του. Όταν γίνονται αυτά τα δύο, απλά παίζουν.

Αντίθετα, όταν πάνε να τσακωθούν οι κινήσεις τους είναι πολύ πιο απότομες, το τρίχωμά τους είναι σηκωμένο και έχουν «στάση επίθεσης». Συνήθως όταν πάει να γίνει σκυλοκαβγάς γρυλίζει το ένα στο άλλο δυνατά, αν και αυτό δεν αποκλείεται να γίνει και στο παιχνίδι με πιο ήπιο τόνο όμως. Κάποιες φορές και η κυκλική κίνηση που κάνει το ένα "κυνηγώντας" το άλλο με χαμηλό ρυθμό (δηλαδή όταν η κίνησή τους δημιουργεί έναν κύκλο) δείχνει επιθετικότητα από το μέρος του σκυλιού που την ξεκινά. Αν δείχνει κάποιο από τα δύο επιθετική στάση καλό είναι να το απομακρύνουμε για να μη γίνει καβγάς.

Ακόμη και στο κυνηγητό, αν ο σκύλος μας κυνηγάει έναν άλλον που έχει την ουρά κάτω από τα σκέλια και δείχνει να μην το ευχαριστιέται, τότε πάλι καλό θα ήταν να τον απομακρύνουμε.

Το video παρακάτω δείχνει πως παίζουν δύο σκυλιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου