Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ποια είναι η "ανθρώπινη" ηλικία του σκύλου μου;

Εμείς οι άνθρωποι γενικά έχουμε την συνήθεια να προσπαθούμε να φέρουμε το κατοικίδιό μας στα ανθρώπινα δεδομένα. "Πόσο θα ζήσει ο σκύλος μου;" ή "Πότε ενηλικιώνεται;" ή ακόμα "Πότε μπαίνει στην εφηβεία;" είναι τα πιο συνηθισμένα ερωτήματά μας... Εφόσον το θεωρούμε μέλος της οικογένειάς μας, το έχουμε σαν ένα μικρό ανθρωπάκι... Γι' αυτό και είναι λογικό να επιθυμούμε να μάθουμε ποια είναι η ανθρώπινη ηλικία του σκύλου μας. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για να προσδιορίσουμε την "ανθρώπινη" ηλικία του σκύλου μας είναι το μέγεθος του.




Σύμφωνα με έρευνες η παρακάτω εικόνα είναι ένας αξιόπιστος οδηγός για την μετατροπή αυτή.


Αυτός είναι και ο λόγος που μας λένε ότι ένα μικρόσωμο σκυλί φτάνει άνετα τα 15 "σκυλίσια" χρόνια, ενώ ένα μεγαλύτερο συνήθως έχει διάρκεια ζωής 10-12 χρόνια. Γιατί ένας σκύλος ράτσας Great Dane (45-90 κιλά βάρος και 70-85 εκατοστά ύψος) στα 12 του είναι ήδη 94 χρονών σε ανθρώπινη ηλικία, ενώ ένα Chihuahua όταν κλείσει τα 12 του θα είναι μόλις 74! 

Για όσους δεν ξεχωρίζουν αν ο σκύλος τους ανήκει στην κατηγορία S (Small) ή M (Medium) ή L (Large) ή XL (Extra Large) σε γενικές γραμμές S είναι μέχρι 10 κιλά, Μ μέχρι 25, L μέχρι 40 και XL από 41 και πάνω.

Βέβαια, δεν είναι το μέγεθος ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει το "πόσο θα ζήσει ο σκύλος μου;". Σίγουρα άλλοι παράγοντες είναι η ράτσα του (για παράδειγμα κάποιες ράτσες παρουσιάζουν συχνότερα κάποια προβλήματα υγείας), η κτηνιατρική του φροντίδα (π.χ. αν κάνει όλα του τα εμβόλια), η φροντίδα η δική μας όσον αφορά την υγεία του (π.χ. αν του δίνουμε τα απαραίτητα φάρμακα στις σωστές ημερομηνίες), η διατροφή του (η μη ισορροπημένη, κακής ποιότητας και μη ορθά κατανεμημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας τροφή μειώνει τη διάρκεια ζωής του σκύλου), η στείρωση του σκύλου (κυρίως για τα θηλυκά), το περιβάλλον διαβίωσής του και το επίπεδο άσκησής του.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου