Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Κουτάβι στο σπίτι: Οδηγίες προς νέους σκυλογονείς

Αφού πάρουμε το σκυλάκι μας, πηγαίνουμε στο σπίτι και το αφήνουμε να εξερευνήσει το χώρο. Πρέπει από πριν αν είναι δυνατόν να του έχουμε πάρει δύο μπολάκια (ένα για το νερό και ένα για το φαγητό) και ένα κρεβατάκι (για το μέγεθος που θα γίνει). Από την πρώτη κιόλας μέρα αρχίζουμε να μαθαίνουμε στο κουταβάκι μας τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει. Τα σκυλάκια έχουν την τάση να "μαρκάρουν" το σπίτι με τα ούρα τους. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καθαρίζουμε το σπίτι και να του λέμε "μη" την ώρα που τα κάνει σε λάθος σημείο. Το αφήνουμε μόνο να τα κάνει σε ένα συγκεκριμένο μέρος είτε σε μια πάνα ειδική είτε σε μια εφημερίδα. Μέχρι να τελειώσει ο εμβολιασμός του πρέπει αναγκαστικά να έχει ένα μέρος στο σπίτι γιατί δεν επιτρέπεται να βγει βόλτα.

Την ίδια μέρα, αν είναι εφικτό, το πηγαίνουμε στον κτηνίατρο. Ποιον / ποια θα διαλέξουμε; Συνήθως έναν/μια που ξέρουμε από φίλους ότι είναι καλός/καλή. Μετά βλέπουμε και από μόνοι μας αν μας ταιριάζει και αν είμαστε ευχαριστημένοι. Όταν φτάνουμε στο ιατρείο, δίνει στο κουτάβι μας ένα χαπάκι για τα σκουλικάκια, μας δίνει συμβουλές, μας λύνει κάθε απορία μας και κανονίζουμε ένα ραντεβού για το πρώτο εμβόλιο του σκύλου αν είναι υγιής 100%. Μας συστήνει κάποιες μάρκες τροφών τις οποίες θεωρεί καλύτερες και σε συνδυασμό με κάποιες συζητήσεις που κάνουμε με φίλους που έχουν σκύλο διαλέγουμε την κατάλληλη. Τα γεύματα στα κουτάβια είναι συνήθως 3 και όσον αφορά τις ποσότητες θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πίσω μέρος της σακούλας της τροφής. Καλό για να αποφύγουμε οποιαδήποτε στομαχική διαταραχή και για το καλό της υγείας του σκύλου μας να μην πάρουμε κάποια από το super market, αλλά να πάμε σε ένα pet shop και να προτιμήσουμε μια super premium τροφή. Όσον αφορά το νερό, πρέπει να είναι πάντα γεμάτο το μπολ με φρέσκο νερό και καθαρό.

Επίσης, καλό θα είναι να του πάρουμε παιχνίδια σκληρά για να αποφύγουμε τα δαγκώματα προς εμάς και τα φαγώματα επίπλων. Στην πραγματικότητα το κουτάβι δαγκώνει γιατί βγάζει καινούργια δοντάκια και πονάει. Εμείς θα πρέπει να του λέμε "μη" όταν δαγκώνει και στο στόμα του να βάζουμε ένα σκληρό παιχνίδι. 

Όσον αφορά το μπάνιο του σκύλου καλύτερα να αποφεύγεται μέχρι να τελειώσει τα εμβόλια. Αν είναι ανάγκη όμως να κάνει μπάνιο να γίνεται με σαμπουάν ειδικό για σκύλους. Για να αποφύγουμε δερματοπάθειες, ιδανικό θα ήταν να βάζουμε λίγο σαμπουάν σε ένα μπουκαλάκι και να το διαλύουμε με νερό και να το χρησιμοποιούμε έτσι στο σκυλάκι μας. Το κεφαλάκι δεν το πλένουμε συνήθως στα κουτάβια, απλά βάζουμε λίγο νεράκι στα χέρια μας και με απαλές κινήσεις πλένουμε το κεφάλι τους. Δεν πρέπει να υπάρχει ποσότητα νερού στα χέρια μας, απλά να είναι βρεγμένα. Προσοχή με τα αυτιά! Δεν κάνει να μπει νερό ειδικά σε τόσο μικρή ηλικία. Μετά το στεγνώνουμε καλά με πετσέτες (καλό είναι να έχουν ξεχωριστές από εμάς) και ανάλογα και με το τρίχωμα το στεγνώνουμε και με πιστολάκι αν είναι ανάγκη. Δεν κάνει να το αφήσουμε βρεγμένο στη βεράντα μας γιατί όταν είναι μικρά συνήθως κρυώνουν και τρέμουν.

Επίσης, μη σας φανεί περίεργο που το σκυλάκι σας κοιμάται πολύ... Τα κουτάβια κοιμούνται σχεδόν όλη μέρα...

Η μέρα μετά τα εμβόλια σε επόμενο άρθρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου